Archive for the ‘Sevärdheter’ Category

Skotercross VM i Malå

Publikhav

I helgen hålls för tredje året i rad Skotercross VM i Malå. Fjolårets publiksiffra var ca 6 300 besökare och i år väntas ca 10 000 besökare! Det är nästa tre gånger invånarantalet i hela kommunen!!!
Vi var om till Malå för att se när byn invaderades av folk. Överallt där det gick ställa ifrån sig en bil stod det bilar parkerade. Mycket folk i rörelse och i backen såg det ut som en myrstack. Eftersom vi inte är intresserade av själva tävlingen så brydde vi oss inte om att lösa in oss på området, utan gick bara en snabb sväng för att se och ta några foton. Roligt att se att lilla Malå kan fyllas av såna folkmängder. Bra för bygden. En stor eloge till arrangörerna som gjort detta möjligt.

Inte ofta man ser en sån här i Malå!

Sista passet

Sista passet på Saga avklarat för detta år!

Fick välkommet främmande igår som skulle följa oss på Saga. Det var sonen med sambo, hennes föräldrar och alla barnbarnen  (nästan, fiskarna fick stanna hemma), dvs två schäfrar och två papegojor samt en extra hund, så ni kan tro att det var fullt hus här. Roligt!

Efter vi ätit middag och haft trevlig samvaro så begav vi oss ner till Saga där PE redan hade börjat spela i puben. Inne på biografen spelade The Rock-a-Bops så taket nästan lyfte och på dansgolvet samlades några tappra själar som skakade loss. Själv tyckte jag ljudnivån var alldeles för hög (var inte ensam om att tycka det) så jag tillbringade största delen av kvällen inne i puben där jag kanske hade nån kontroll över ljudnivån ;-)

The Rock-a-Bops

Inne i puben var det som vanligt full ös. PE spelade så svetten rann, dansgolvet var fullt och runt borden satt alla glada besökare och pratade, drack och hade trevligt.

Skål

Pubgäst

Vid ettiden var det så över för denna gång. Nu är det bara att samla krafterna inför nästa års festival.

Ett stort tack till K, C, M och H som tillbringade kvällen med oss! Vi hade så trevligt och jag hoppas vi gör om det nästa år.

Avslutar med några rosor som jag vill tillägna alla de som jobbat och slitit med att göra Sagaveckan möjlig. Ni gör ett bra jobb och jag hoppas krafterna räcker till för nästa år också!

Till alla som arbetat med att göra Sagaveckan möjlig

Biobesök

Ja, då har man varit på bio i Adak och sett ”Män som hatar kvinnor”!

Tänk att i lilla Adak med inte fullt 200 (?) invånare så fylldes biografen till sista plats. Dessutom skulle det ges en extraföreställning för de som inte kom in vid första. Inte dåligt för en gammal biograf ute i skogen!

Fullsatt

Här får publiken ta en bensträckare när det ska bytas rulle i projektorn – och tur är det, för stolarna kan verkligen ge träsmak. Särskilt om man glömt ta med sig sittkudde – som jag gjorde.

Inte de bekvämaste stolarna - men original!

Den gamla projektorn finns fortfarande kvar!

Behövdes inte idag, men när det är skoterbio på vintern.

Filmen då? Ja, jag tyckte den var bra, men man bör nog ha läst böckerna för att få mest behållning av den. PE tyckte den var värdelös, men smaken är ju olik – tack och lov, hur tråkig skulle världen vara annars.

Så nu är det bara morgondagen kvar. Då bjuds det på Rockabillykväll med The Rock-a-Bops inne i biografen och PE i puben. Sen var det slut för detta år.

Första passet avklarat

Ja, då har vi avklarat första passet på Sagabiografen för detta år. En hel del folk hade samlats för att se festivalen invigas av Tomas Norström. Han började med att klippa av filmremsan som symbol för att nu börjar det. Berättade sedan om kortfilmen ”Gunnel” som han är upphovsman till och som visades sedan.

Efter den filmen blev det en bensträckare (tro mig, det behövs efter en stund i stolarna från 40-talet) och därefter var det dags för nästa film – ”Psalmer från köket”. Denna film stannade vi inte kvar för att se, utan åkte hem för att äta middag och göra oss klara för kvällens övningar. Är man tillsammans med en musiker får man vara beredd på att fara på tillställningar minst en timme före alla andra. Ljudet m.m. ska ju ställas in.

Oväntat besök fick vi också. Det var PE’s dotter och barnbarn som helt plötsligt dök upp för att lyssna på när morfar skulle spela. Det är ju inte så ofta det ges tillfälle för det.

Så vi begav oss ner till Saga där PE redan hade dragit igång musiken (han hade farit ner tidigare) och där var det fullt ös. Det minimala dansgolvet framför honom var redan fyllt med glada besökare som rockade loss. Och inne i biografen spelade ”Memory Four” upp sin dansmusik och golvet fylldes sakta med dansande par.

Kvällen blev trevlig, mycket folk som önskade oss välkomna hem (roligt att höra att någon saknat oss), bra väder och inte för mycket mygg. Alla verkade glada och nöjda. Ja, en mycket lyckad kväll!

Så nu är det bara att ladda upp inför nästa pass som blir på onsdag, men dessförinnan kanske det blir någon film också.

Årets stora händelse

Idag börjar årets stora händelse i Adak. Filmfestivalen startar! Det är på Sagabiografen det blir fest i dagarna fem.

Sagabiografen byggdes 1943 och drevs mellan 1945 – 1965. Därefter stod den öde till 1992 då ett gäng glada entusiaster renoverade upp den och började erbjuda filmvisningar och dans i autentisk miljö, dvs stolar, biografmaskin, affischer, gjutjärnskamin -  ja allt är original.

Är nu inne på sitt 17:e år. Varje år gästas festivalen av en ”kändis” som inviger den. Det har varit namn som Sven Wolter, Jonas Gardell (som är hedersmedborgare i Adak), Björn Kjellman, Ulf Larsson, Martin Ljung mfl.

Så idag invigs festivalen av Tomas Norström, därefter visas film och senare i kväll blir det pub – där PE spelar (han har spelat varje år utom året vi var i Skåne) – och dans till Memory Four. Veckan fortsätter sen med filmer varje dag för att sedan avslutas med minispelstämma, pub (PE) och Rockabillykväll (The Rock-a-Bops) på onsdag.

Glöm nu inte att kika in på Sagabiografens sida för mer information!

Originalaffischer

Filmfestivalen invigs av Sven Wolter år 2006