Archive for februari, 2010

Får jag fresta med…..

Lungmos

  • 1 hjärtslag av kalv, får eller svin
  • vatten
  • 2 msk salt
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 rödlökar
  • 100 g korngryn
  • 2 msk smör
  • 4 msk mjöl
  • socker, peppar
  • ättika

Skär upp hjärta och lungor, tag bort luft- och matstrupe. Skölj väl och blötlägg över natten, byt vatten ett par gånger. Sätt på hjärtslaget i kallt saltat vatten och låt det koka upp, skumma väl och tillsätt kryddorna. Låt det hela koka, tills det är mört.

Blötlägg korngrynen och koka dem mjuka i saltat vatten. Hacka köttent fint och blanda det med grynen. Fräs smör och mjöl, späd med buljong och tillsätt kött och gryn. Låt det hela koka samman. Smaksätt mycket väl.

Serveras med kokt potatis, rödbeta och ättika.

ur kokbok från 1949

Kalas

Fest på skolan

Igår var vi på 60-års kalas i skolan. En vän här i byn fyllde år och hade bjudit på fest. Blev en rolig kväll med mycket god mat och trevligt sällskap. Jubilaren verkade trivas och jag tror alla var glada och nöjda.

Gott!!

Nattfrämmande fick vi också – en vän till P-E kom för att vara med på festen. P-E och han hade inte träffats sedan skoltiden, så det blev ett kärt återseende, med mycket prat om gamla minnen.

2010-02-28 11:50

2010-02-28 -7,9°

2010-02-28 -7,9°

-7,9°

-7,9°

snow

2010-02-27 09:35

2010-02-27 -11,1°

2010-02-27 -11,1°

-11,1°

-11,1°

snow

Dagens recept

I stället för dyr olja till fritöserna….

Kokning av flottyr

  • 2 kg njurtalg
  • 1 kg ister
  • vatten
  • 1 rå potatis eller 1 äpple

Skär talgen och istret i tärningar och tag noga bort körtlar och grövre hinnor. Låt dem ligga i rikligt med kallt vatten ett dygn. Krama därefter med händerna ut allt vatten från tärningarna och lägg de urkramade bollarna i en järngryta. Häll kallt vatten på, så det står i jämnhöjd med fettet, lägg på locket och ställ grytan över elden. Låt locket ligga på de första timmarna och tag sedan av det, så att allt vatten kokar bort. Lägg i några råa skivor av potatis eller äpple. Flottyren blir härigenom klarare.

Flottyren är färdig, när hinnorna – ”grevarna” – som omslutit fettet, sjunkit till botten och en svag rök uppstiger. Rör i flottyren mot slutet av kokningen, så att ej fettämnena bränna fast vid botten. Lyft av grytan när flottyren är färdig, och låt den stå en stund och svalna. Sila därefter upp flottyren i porslins- eller stenkrukor. Av denna sats blir omkr. 2 kg flottyr.

Hemgjord flottyr är mycket hållbar. Den används till kokning av klenäter, pösmunkar, kroketter o.s.v. samt vid bakning av skorpor och limpor. Även till stekning och kokning av fisk kan den användas. De ursmälta fettärningarna kunna användas till korvkaka, blodpudding och stångkorv.

ur kokbok från 1949

Margarin

Hittade följande i en kokbok tryckt 1949;

”Margarin erhålles genom att kärna smält kokosfett med vissa flytande växtfetter med svagt sur skummjölk till en tjock och stel grädde. Därefter ältas margarinet under tillsats av grädde, salt, smörfärg och små mängder äggula, vilken senare ger margarinet egenskapen att bryna vid stekning. Samtidigt vitaminiseras margarinet med A- och D-vitaminer.”

Att jämföra med Livsmedelsverkets skrivelse om margarin år 2000.

Vad hände på vägen……..?????

2010-02-26 10:30

2010-02-26 -9,0

2010-02-26 -9,0°

-9,0°

-9,0°

snow

2010-02-25 10:45

2010-02-25 -12,8

2010-02-25 -12,8°

-12,8°

-12,8°

Buddy Holly

I fredags styrde vi vår kosa till Ske-å för att lyssna och se på Buddy Holly med Brolle.  Först svängde vi förbi hos sonen där vi lämnade gojan som skulle få tillbringa kvällen och natten med att papegojsnacka med sina kompisar, Pelle och Sauron.

Åkte sen vidare in till stan där vi skulle möta upp med sonens sambo för att sedan på på Carl Viktor och äta. Gick igenom Vintergatan och där fanns Brolle för att signera skivor samt sjunga några låtar. Vi stannade inte mer än några minuter för vi var hungriga!

Brolle

På Carl Viktor serverades det filébuffé (ox-, fläsk- och kycklingfilé). Mycket gott! Åt så man nästan inte orkade ta sig upp ur stolarna sen.

Då var det dags för showen. I ett mycket kallt Ske-å styrde vi mot arenan där folket hade samlats. Förväntansfulla sökte vi reda på våra platser och fick sen underhållning i drygt två timmar.

Väntar på Brolle

Vad vi tyckte om showen då? Tja, vi hade nog olika uppfattningar, men en sak var vi överens om – ljudet var bedrövligt!! Skarpt och svårt att uppfatta vad som sas på scenen. Storyn var bra, men tunnades ut i andra akten. Första akten för mycket prat, andra akten för mycket musik. Men, bortsett från det så var det bra. På en skala ett till tio så ger jag nog en åtta.  Brolle är ju jättebra, klarar sig bra både som sångare och skådespelare. Även om jag nog tycker att han gör sig bäst solo i pubmiljö.

2010-02-24 10:15

2010-02-24 -24,5

2010-02-24 -24,5°

-24,5°

-24,5°