Får jag fresta med…..

Lungmos

  • 1 hjärtslag av kalv, får eller svin
  • vatten
  • 2 msk salt
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 rödlökar
  • 100 g korngryn
  • 2 msk smör
  • 4 msk mjöl
  • socker, peppar
  • ättika

Skär upp hjärta och lungor, tag bort luft- och matstrupe. Skölj väl och blötlägg över natten, byt vatten ett par gånger. Sätt på hjärtslaget i kallt saltat vatten och låt det koka upp, skumma väl och tillsätt kryddorna. Låt det hela koka, tills det är mört.

Blötlägg korngrynen och koka dem mjuka i saltat vatten. Hacka köttent fint och blanda det med grynen. Fräs smör och mjöl, späd med buljong och tillsätt kött och gryn. Låt det hela koka samman. Smaksätt mycket väl.

Serveras med kokt potatis, rödbeta och ättika.

ur kokbok från 1949

6 Responses to “Får jag fresta med…..”

  • Erica:

    Snälla Anitha påminn mig om att inte komma på middag hos dig om detta är vad du bjuder på!!!

  • Jag ser att du inte fått några kommentarer än på detta. Kan det bero på att man, precis som jag, när man läser det här receptet sätter fullständigt i halsen?

    Något så vansinnigt äckligt kan man ju bara inte tänka sig att varken tillreda eller äta. Det räcker ju med namnet: lungmos. Brrrr………..:-)

    Här i Frankrike där jag bor äter man också inälvor. Tripes. Man gör avföringsdoftande korv på komage och tarmar och annat fruktansvärt illamåendframkallande. Dessutom äter man kanin och småfåglar, sånt som man som svensk inte alls är van vid.

    Men när jag ser att ditt recept är från 1949 så förstår jag. Detta är överlevnadsmat som ”överlevt” helt enkelt. Krigsmat. Man ska nog vara tacksam att vi kan välja annat idag. Jag undrar också varför det heter ”hjärtslag”?

  • Anitha:

    Erika: Ha, ha… Tror knappast att detta hamnar på vårt matbord, så du behöver nog inte vara orolig ;-)
    Monet: Ja, på den tiden tog de tillvara på ALLT av ett slaktat djur. Vart tar det vägen idag kan man ju undra – kattmat, hundmat, pölsa?

  • Lungmos låter väldigt äckligt…skulle nog inte förmå mig att äta detta.
    Hjärta och andra inälvor äter jag och då främst från ren…att göra blodkorv på renblod och tarmar har jag gjort flera ggr och det är supergott…kokt fårskalle skulle jag inte heller kunna äta.
    Ha det så gott där uppe i norr säger hon som börjar få hemlängtan.

  • Anitha:

    Enligt Wikipedia:

    ”Pölsa eller med ett gammalt ord lungmos”

    …så vi kanske har ätit det nån gång ;-)

  • sven olof:

    Som barn åt jag lungmos med förtjusning.Det var någon dag efter slakt
    av s.k.”gräsbuk” som denna maträtt serverades.Min mor använde ungefär
    samma ingredienser som ovan nämnts men hade risgryn i stället för korn-
    gryn.Pappa gillade ej korngryn och på den tiden var det mannen som bestämde!