Julefrid?

Drygt två veckor kvar till jul. Lyssnar på mina vänner om hur de bakar, städar lagar mat och rusar runt efter julklappar. Hör på deras utmattade röster om hur mycket det är att stå i inför julen, och undrar tyst inom mig om det är värt det?

Måste man verkligen ha ett julbord som är överfyllt med mat där sedan en stor del kastas efter helgerna är över och ingen orkar titta efter en skinka som åkt ut och in ur kylen?

Måste man ha bakat sju sorters kakor som sedan ingen orkar äta efter julmaten?

Måste huset städas från källare till vind – ser ju ändå ut som ett bombnedslag när alla farit hem till sitt efter helgerna?

Måste man rusa runt och trängas i julrushen och köpa dyra julklappar till halva släkten? Det är ju ändå bara att byta pengar?

Måste halva släkten samlas, även de man aldrig ser till resten av året? Man hinner ju ändå aldrig sitta ner i lugn och ro och prata med varandra.

Måste man dekorera hela huset med ljusslingor, glitter och tomtar? Det är bara jobbigt att plocka undan allt sedan och någon liten tomte blir alltid kvar till påsk.

Själv har jag slutat med det mesta av detta. Har inte bakat något, ingen mat är tillagad och kommer inte att göra det heller. Har pyntat minimalt, ljusstake i köket. Jag har inte städat grundligare än vad jag gör i vanliga fall. Julklappar köper jag endast till mina barn.

Jag vägrar dras med i julhysterin. Julen kommer och går ändå. För mig är det viktigare att få träffas och umgås med mina allra käraste och verkligen känna att jag orkar med helgen. De bästa jularna jag har haft är när jag och min kära sambo åkt utomlands över julen. Sen när vi kommit hem igen har vi firat ”jul” tillsammans med barnen – utan julmat, julbröd, julpynt etc. Eftersom min sambo och jag har barn från tidigare äktenskap så har inte barnen behövt välja vem dom skulle fira jul med, eller skyndat sig emellan. Utan de har fått vara hela kvällen hos mamma/pappa i lugn och ro.

Så mitt julbord är inte överfullt med mat, det ligger nån dammråtta under soffan och tomtarna lyser med sin frånvaro. Finns bara köpta pepparkakor till kaffet och jag kommer att öppna nån godispåse. Blir inte många julklappar att dela ut, men vad gör det. Jag får ju ha mina allra käraste omkring mig och de får glädjas åt en mamma/sambo som inte är så trött att hon somnar framför TV’n när Kalle Anka visas.

Det är ”julefrid” för mig!

4 Responses to “Julefrid?”

 • För mig med!

  Men att pynta lite, det är ingen stress .., det är bara roligt!

  Arbetar man i en livsmedelsaffär under december månad, då kan tro att helvetet har brutit ut på jorden. Folk handlar som om jordens undergång vore nära och kvinnorna ser att vara färdiga för psykvård.

  Det är inte klokt, helt enkelt.

 • Här stressas inte ett dugg. Jag gör det jag vill och orkar, inte ett jota mer.
  Julklappar älskar jag att ge, så det gör jag, ganska många. Många är hemgjorda, stickade med just den personen i åtanke. Det ger mig glädje både medan jag stickar och när mottagaren får det.
  Men stressa som en galning? Städa hus och lägenhet nåt extra? Mer mat än nån kan äta upp? Icke.
  Viktigast är gemenskapen, fnissen, sällskapsspelen, skratten, värmen, kärleken, myset.

  Kraaam!

 • Erica:

  Klart klockrent vi firar i och för sig med en massa mat men det är mest bara för att jag älskar julmaten och kan äta den i två månader efteråt bara det finns kvar, sen har vi alltid varit hårda när det kommer till julklappar bara en till varje familjemedlem och inte speciellt dyrt heller men så har jag i och för sig klart med julklapparna 2 månader innan jul sen så har vi bara goda vänner och den släkt som behagar dyka upp på julaftom med klappar, mat, kalles jul och spel tillsammans, har slutat ränna runt halva norra sverige varje jul för att göra alla andra till lags vill dom fira jul med oss så får dom komma hit…
  Du ha en fröjdefull och trevlig jul!!!
  Kramizar från Grannen!!

 • För mig är det ingen stress med julpyntet. Jag älskar att packa upp alla tomtar och gör det både hemma hos oss och hemma hos mina föräldrar :)
  Städat blir det inte mer än vanligt.
  Julklappar är så roligt att köpa tycker jag, som endast anser det stressande ibland att plånboken är begränsad. En hel del mat blir det, men mamma tycker att det är kul att fixa i köket och gör det gärna lite extra när det blir jul. Sedan är vi inte speciellt många heller. Vi firar med min familj samt farmor och så har mina jular sett ut i stort sett varje år sedan jag var liten.
  Massor av lugn. Och mys!